недеља, 8. мај 2011.

Пољска; сукоб навијача Леха и Легије




Сукоби су почели на улицама
Сукоби су почели на улицама
Пољски министар правде Кшиштоф Квјатковски изјавио је да спрема измене прописа како би о одржавању фудбалских уткамица на којима прете изгреди хулигана одлучивале централне власти, а не као до сада локалне самоуправе и фудбалски савез.
- Утакмица као она у Бидгошћу није уопште смела да се одржи – казао је Квјатковски радију РМФ ФМ о финалу Купа Пољске када су се хулигани и навијачи Легије из Варшаве и Леха из Познања сукобили су редарима и полицијом и демолирали стадион.
Како даље преноси Бета, Хулиганима није засметало ни присуство делегата УЕФА који су дошли да виде како је Пољска спремна за Првенство Европе у фудбалу, које ће организовати заједно са Украјином 2012. године. Изгреди су почели још пре утакмице када су хулигани оба тима на путу на стадион бацали петарде, а и каменице на прозоре са којих су их мештани Бидгошћа посматрали. На крају утакмице, после победе Легије док су фудбалери још били на терену њихови навијачи улетели су за фудбалерима да славе, а затим појурили ка сектору навијача Леха и упустили се у окршај, демолирајући све што им је дошло под руку.
Хулигани су напали и фоторепортере и ТВ екипе које су преносиле утакмицу. Полиција их је са терена и стадиона растерала тек гуменим мецима и воденим топом. Премијер Доналд Туск хитно је после утакмице од надлежних министара затражио извештај и препоруке, како да се такви скандали не понове. Министар Квјатковски подсетио је да је полиција означила ту утакмицу за меч врло високог ризика и није препоручила да се одигра на пуном стадиону. Пољски фудбалски савез иако је пре извесног времена због изгреда казнио клубове, а стадион у Бидгошћу је био затворен за пет утакмица, упркос упозорењу полиције, дозволио је да се финале Купа ту одигра.

Нема коментара:

Постави коментар