понедељак, 2. мај 2011.

Prepolovljena kazna Urošu Mišiću



Uroš Mišić će u zatvoru ostati do 5. juna 2013. godine
Uroš Mišić će u zatvoru ostati do 5. juna 2013. godine
Urošu Mišiću (22) je izrečena konačna kazna od pet i po godina zatvora u Apelacionom sudu u Beogradu za napad na žanadara Nebojšu Trajkovića.Sud je utvrdio da je Mišića udario upaljenom bakljom Trajkovića po leđima tokom utakmice Crvena zvezda – Hajduk Kula održane 2. decembra 2007. godine, zbog čega će u zatvoru ostati pet i po godina do 5. juna 2013. godine jer se prema zakonu računa i vreme provedeno u pritvoru u kome je od 5. decembra 2007.
- Mišiću je preinačeno krivično delo od pokušaja ubistva u napad na službeno lice, što je važilo u vreme kada je policajac napadnut. Nije bilo dokaza da je Mišić policajcu pokušao da ugura baklju usta jer Trajković nema povrede na licu, ni na rukama od upaljene baklje. Apelacioni sud je i otvorio pretres da bi neposredno utvrdio sporne činjenice.
Pisana odluka o presudi Mišiću iz Apelacionog suda, kako saznajemo, biće poslata strankama tokom iduće nedelje.
Razlozi za smanjenje kazne:
- Delo prekvalifikovano na napad na službeno lice jer nema dokaza da je u pitanju pokušaj ubistva
- Sud morao da uvaži zakonom propisane olakšavajuće okolnosti mladost optuženog i raniju neosuđivanost

Pre ove konačne odluke Apelaciong suda u Beogradu je isto prvostepeno veće donosilo dva puta istu presudu za Mišića od 10 godina zatvora. Zato je sada Apelacioni sud imao obavezu da donese konačnu odluku. Veće Okružnog suda u Beogradu kojim je predsedavao sudija Velimir Lazović prvo je 19. septembra 2008. osudilo Mišića na deset godina zatvora.
Vrhovni sud je tu presudu poništio marta 2009. uz obrazloženje da je prvostepena presuda beogradskog Okružnog suda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer nisu dati jasni i konkretni razlozi zašto su određene činjenice koje su utvrdili, odlučujuće za kvalifikaciju dela i odmeravanje kazne. Vrhovni sud je tada upozorio da je prvostepena odluka o kvalifikaciji krivičnog dela i visini kazne u suprotnosti sa obrazloženjem presude.

Нема коментара:

Постави коментар